Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Месния дух

Вековната история на Созопол можете да видите сред останките на различни епохи и култури: римски сгради от Античността, архитектурни паметници от Българското Възраждане, дори и гръцка реч.

Старата част на Созопол е обявена за архитектурен и археологически резерват. Запазена е оригиналната архитектура на къщите от 18-ти и 19-ти век. Археологическият музей, тракийските надгробни могили, античните некрополи и крепостните стени – Созопол е място, на което буквално можете да пътувате в миналото. При подводни проучвания в района на пристанището на града са намерени и следи от жилища, останки от керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда, както и много котви от второто и първото хилядолетие преди Христа.

Жителите на Созопол са позитивно настроени и толерантни. Със своята непринудена житейска нагласа те са отворени към света и са по-близки до средиземноморската, отколкото до славянската култура. Интересен е фактът, че все още можеш да чуеш гръцка реч сред местните хора, особено в Стария град. Една от причините за това е, че повече от 2 600 години районът е кръстопът на цивилизации.

Белязани от историята са и заведенията в Созопол. Някой от тях са изградени върху руините на антични сгради, след като те са били щателно реставрирани и проучени от археолозите. Така например мазето на ресторант „Стената” в древни времена е използвано като склад за грозде, а ресторант „Кладенеца” е построен върху извор, захранвал града с питейна вода. Малкото морско градче ще Ви изненада с вкусните си, богато подправени ястия и чудни местни вина от Югоизточния български район.

Любителите на културния туризъм и запазените исторически забележителности, артисти и бохеми ще се радват да посетят най-популярния фестивал в България – Празниците на изкуствата „Аполония”. Веднъж годишно, в началото на септември, Созопол се превръща в магическо място, изпълнено с артистичен дух. Във фестивала, който трае над 10 дни, взимат участие най-добрите музиканти, танцьори, поети, театрали и представители на кино-изкуството както от България, така и от чужбина.

Контакти

Свържи се с нас
Методи за плащане: