Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Късче история

Созопол е най-древният град на Българското Черноморие – основан е през 610 год. преди Христа. Славната му 26-вековна история е добре съхранена в атмосферата на града. Основателите му – гърци от Милет – го наричат Аполония в чест на елинския бог на изкуствата и занаятите. Много бързо древна Аполония се превръща не само в значим търговски център, но и в мястото, на което си дават среща елинската и тракийската култури.

Древни източници посочват, че Аполония приема християнството през 4-ти век и подобно на редица други градове, наречени на бог Аполон, се преименува на Созопол – „Град на спасението”. През Средновековието Созопол е най-големият риболовен център на българското Черноморие, а в по-късни времена развива и утвърждава туристическия си потенциал.

В периода на българското Възраждане Созопол придобива днешния си облик с характерните къщи, завършени с камък, бяла мазилка, дървено покритие на фасадите и червени керемидени покриви Древният и артистичен дух на града се усеща по калдаръмените улички с високи огради, пред които сядат и се разговарят възрастни жени, плетат дантели и продават бурканчета със сладко от зелени смокини.

Созопол има над 2600-годишна история. Ето защо тук можете да видите следи от различни епохи и култури: останки от гръцки и римски сгради от Античността и архитектурни паметници от Българското Възраждане.

Паметниците на културата в града са над 45. Сред тях са две древни църкви – Св. Зосим (14-ти век) и Света Богородица, както и множество жилищни сгради от 17-ти век, някои от които днес са превърнати в галерии, ресторанти, поликлиника и дори редакция на национален седмичник. Очарователните къщи на Стария град са обявени за архитектурни паметници и са защитени от закона – собствениците им имат право единствено да ги реставрират, но не и да ги разрушават или престрояват.

Контакти

Свържи се с нас
Методи за плащане: